Folkungagillet

Polskedans teknik och nybörjare

Polskedans torsdagar i Landerydsgårdens Gillessal (Lag F10) 19.00 -21.00.
För närvarande ca 25 deltagare enligt närvarolista. De flesta deltar relativt regelbundet.  

Pardans i form av polskor och bygdedanser, de flesta från Sverige.

Ledare Gunnel och Bengt Torberntsson, 013 101124 eller  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Spelmän är Lena Germundsson och Anita Thoor

 

Lag F10 har som inriktning att dansa polskor och bygdedanser, de flesta från Sverige, enligt uppteckningar och tradition. Vi försöker också fördjupa gruppens förmåga att dansa med karaktär och teknik, så att en skön och lättsam dans uppstår. Teknik och vid behov nybörjarträning läggs in i början av träffarna.

Något om polskedans
Polskor har dansats i flera hundra år. Namnet Polska tros komma av att dansformen har rötter i Polen "den Polska dansen". De polskdanser som nu är populära kan härledas till ett uppsving för dansformen som ägde rum bland allmogen vid slutet av 1800-talet. Ett omfattande uppteckningsarbete genomfördes framför allt under 1950- och 1960-talen (t ex. av Ingvar Norman, Johan Larsson, Göran & Inger Karlholm), Även medlemmar i Folkungagillet (Marianne och Ulf Ohlsson) har bidragit med uppteckningar. Att spela och dansa polskor är populärt förutom i Sverige även utomlands t ex i Danmark, Holland, Norge och USA. Musiken spelas i 3/4 takt.


 Bilder - Polskedansarna

Inloggning

Folkungagillets medlemmar kan logga in och få tillgång till allt material. Automatisk utloggning efter 15min inaktivitet

Kort om oss

Folkungagillet, Linköping, består av mer än 500 medlemmar och är en av Sveriges största dansföreningar. Funderar du på att börja dansa, spela eller kanske slöjda lite? Då är vi föreningen för dig.

Vi äger vårt eget dans- och musikhus, Landerydgården. Detta kan hyras för egna sammankomster till bra pris.
Vi bedriver en omfattande uppvisningsverksamhet. Boka oss gärna!

Kontakta oss

Folkungagillet

Bokhagsvägen 10
589 43 Linköping

Telefon 013-15 96 80

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rikskansliet

Svenska Folkdansringen

 

Vårt studieförbund