Folkungagillet

TD1 - tidig dans

Tidig Dans dansar sällskapsdanser från medeltid fram till 1800-talet. Laget har idag ca 30 aktiva medlemmar och dansar varannan söndag 12 - 15 på Landerydgården. Vi dansar gärna uppvisningar med våra historiska danser, och vi har en omfattande garderob av dräkter från olika tidsepoker. Våra musiker har stor erfarenhet av tidig musik.

Kontaktperson: Sievert Johansson 070 3044 722, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Historia

Tidig dansSom ett komplement till folkdansverksamheten i föreningen finns gruppen Tidig Dans. Den har kommit till för att erbjuda möjligheten att få kunskap om dans och musik från äldre tider och andra miljöer än där vi normalt hämtar vår folkdans. Repertoaren sträcker sig från medeltid fram till 1800-talet. Gruppens övningar och även framträdanden sker tillsammans med musiker som också ingår i verksamheten. Vi har lagt repertoar och karaktär på en borgerlig/lantlig nivå och ägnar oss inte så mycket åt hovens danser. Dansbeskrivningar finns bevarade på kontinenten, från 1300-talet och framåt. De flesta av våra danser har vi fått genom ett mångårigt samarbete med Professor Frantisek Bonus från Prag, som i många år arbetat med att söka sambanden mellan den folkliga dansen och dess rötter i en äldre danstradition. Dansernas utförande är resultatet av samarbetet mellan Professor Bonus och hans europeiska kollegor. Han har också anpassat danserna så att de kan tas upp av amatördansare. 

Läs mer...

Inloggning

Folkungagillets medlemmar kan logga in och få tillgång till allt material. Automatisk utloggning efter 15min inaktivitet

Kort om oss

Folkungagillet, Linköping, består av mer än 500 medlemmar och är en av Sveriges största dansföreningar. Funderar du på att börja dansa, spela eller kanske slöjda lite? Då är vi föreningen för dig.

Vi äger vårt eget dans- och musikhus, Landerydgården. Detta kan hyras för egna sammankomster till bra pris.
Vi bedriver en omfattande uppvisningsverksamhet. Boka oss gärna!

Kontakta oss

Folkungagillet

Bokhagsvägen 10
589 43 Linköping

Telefon 013-15 96 80

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Rikskansliet

Svenska Folkdansringen

 

Vårt studieförbund